Moment zbierania ziół
Zbiór ziół należy rozpocząć, gdy rośliny są dobrze rozwinięte i bogato ulistnione. Do suszenia nadają się wyłącznie rośliny świeże i zupełnie zdrowe. Nie należy ich przed zbiorem podlewać ani specjalnie przesuszać (Jeżeli chodzi o uprawy lub balkony). Zioła są najsmaczniejsze, zanim zakwitną, później stają się łykowate. Latem warto wykorzystywać je świeże, a na zimę suszyć lub zamrażać.
Zioła do natychmiastowego wykorzystania zbiera się przez cały okres wegetacji, czyli tak długo, jak długo liście i pędy są zielone i aromatyczne. Najlepiej je zrywać i dodawać do potraw przed spożyciem – wtedy są najbardziej aromatyczne.

Zioła przeznaczone do przechowywania najlepiej zbierać:
- tuż przed kwitnieniem – większość ziół wtedy właśnie najintensywniej pachnie,
- w słoneczny dzień przed południem (gdy rosa już obeschła, ale rośliny jeszcze nie zmatowiały wskutek upału), bądź późnym popołudniem.
Zioła do natychmiastowego wykorzystania zbiera się przez cały okres wegetacji, czyli tak długo, jak długo liście i pędy są zielone i aromatyczne. Najlepiej je zrywać i dodawać do potraw przed spożyciem – wtedy są najbardziej aromatyczne.

Zioła przeznaczone do przechowywania najlepiej zbierać:
- tuż przed kwitnieniem – większość ziół wtedy właśnie najintensywniej pachnie,
- w słoneczny dzień przed południem (gdy rosa już obeschła, ale rośliny jeszcze nie zmatowiały wskutek upału), bądź późnym popołudniem.
Komentarze