Moment zbierania ziół

Zbiór ziół należy rozpocząć, gdy rośliny są dobrze rozwinięte i bogato ulistnione. Do suszenia nadają się wyłącznie rośliny świeże i zupełnie zdrowe. Nie należy ich przed zbiorem podlewać ani specjalnie przesuszać (Jeżeli chodzi o uprawy lub balkony). Zioła są najsmaczniejsze, zanim zakwitną, później stają się łykowate. Latem warto wykorzystywać je świeże, a na zimę suszyć lub zamrażać.

Zioła
do natychmiastowego wykorzystania zbiera się przez cały okres wegetacji, czyli tak długo, jak długo liście i pędy są zielone i aromatyczne. Najlepiej je zrywać i dodawać do potraw przed spożyciem – wtedy są najbardziej aromatyczne.


Zioła przeznaczone do przechowywania najlepiej zbierać:
- tuż przed kwitnieniem – większość ziół wtedy właśnie najintensywniej pachnie,
- w słoneczny dzień przed południem (gdy rosa już obeschła, ale rośliny jeszcze nie zmatowiały wskutek upału), bądź późnym popołudniem.

Komentarze

Popularne posty