Suszenie ziół

W czasie suszenia temperatura nie powinna przekroczyć 35 stopni C, gdyż inaczej zawarte w ziołach olejki lotne się ulatniają. Ziół nie wolno suszyć na Słońcu, ponieważ powoduje to odbarwienie i rozkład wielu cennych substancji. Zioła powinno się rozkładać w cienkich warstwach, gdyż inaczej będą się zaparzały i pleśniały. Suszenie ziół musi być szybkie i sprawne. Okazuje się bowiem, że jeszcze w niewyschniętych ziołach ciągle aktywne są pewne enzymy rozkładające użyteczne substancje.


Zioła w temperaturze pokojowej schną około 4-9 dni. Ususzonych ziół nie wolno przetrzymywać zbyt długo w miejscach suszenia. Osiada na nich kurz i tracą one na wartości. Dobrze wysuszony surowiec powinien charakteryzować się intensywnym kolorem, wyczuwalnym miłym aromatem, powinien się łatwo łamać i kruszyć w palcach.

Uwagi do suszenia:
Zioła związujemy w niezbyt ścisłe pęczki albo rozkładamy luzem na papierze. Pozostawiamy je w cienistym i przewiewnym miejscu, najlepiej na strychu. Nie suszmy ziół w kuchni (przyjmują smak i zapach potraw) ani na słońcu czy w piekarniku (pozbawia to rośliny olejków eterycznych i smakują wtedy jak siano).

Komentarze

Popularne posty